sobota 28. ledna 2012

Startup nebo neziskovka?


Spolu s Ondrou jsme se koncem roku rozhodli, že nám dává to, co v rámci BizITu děláme natolik smysl, že bude dobrý nápad dělat BizIT naplno. Řekli jsme si, že to bude takový náš společný startup a pustili se do práce. Hledali a zkoušeli jsme různé byznys modely, bavili se s řadou lidí a získávali od nich podněty, šli jsme s kůží na trh i do Startupu roku.

V rámci všech příprav a pokusů jsme objevili i celou řadu velice zajímavých nápadů, které rozhodně stojí za realizaci. A některé z nich realizovat chceme a budeme. (brzy již představíme první projekt vzdělávání studentů přímo ve spolupráci s praxí a firmami)

Nicméně jsme zjistili, že pro to, co chceme dělat není označení startup vhodné. Chceme pomáhat lidem - studentům ve vzdělávání, spojovat je dohromady, posouvat jejich projekty, pořádat konference, přednášky, přicházet s inovativními projekty. A nejde nám o to udělat na tom velké peníze, chceme dělat co nás baví, pomoci ostatním a sami mít na nájem a na oběd. Z tohoto pohledu nejsme a nikdy jsme nebyli startupem.  Možná bychom jím mohli být, kdybychom zpoplatnili všechny naše aktivity, začali tahat peníze z našich členů, studentů, ale to jde proti našemu přesvědčení a naši vizi.

A to jsme si i dnes přiznali, což pro nás nebylo zrovna jednoduché:
Nebudujeme startup, budujeme neziskovku, která chce změnit svět.

Proto oceníme jakoukoliv pomoc a podporu v tom, co v BizITu děláme.

4 komentáře:

  1. Nebudujeme startup, budujeme neziskovku, která chce pomoct lidem změnit svět.

    OdpovědětVymazat
  2. @Lukáš: Jj, tak je to ještě lepší! Díky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Držím vám s Ondrou palce! Pokud budete potřebovat s něčím pomoci, určitě dejte vědět.

    jinak ohledně toho označení - přemýšleli jste nad označením směrem k social byznysu? (společensky prospěšný podnik/startup) ... ono slovo "neziskovka" je (bohužel) v Čechách docela zprofanované... social byznys neusiluje za každou cenu maximalizovat zisk nebo dlouhodobou hodnotu, spíše chce maximalizovat společenskou hodnotu a zároveň být finančně udržitelný (tj. např. pokrýt náklady lidí co ten podnik vedou)... jak se na to díváš?

    Zdeněk Fous

    OdpovědětVymazat
  4. @Zdeněk: Dle tvé definice přesně zapadáme do social byznysu a je to asi lepší označení, to mě nenapadlo, díky!
    Vycházel jsem z neziskovka = neděláme to pro zisk, ale je pravda, že v ČR to je trochu jinak vnímáno než by si ten koncept zasloužil.

    OdpovědětVymazat