neděle 10. března 2013

UpDay Brno

V lednu mi dorazil email s pozvánkou od Jany, abych přijel do Brna na UpDay říct něco o startupech. Možná to holky ani netušily, ale byla to zatím největší akce, na které jsem měl mluvil. Vždycky jsem měl třeba 3 nebo 5 minut, ale zadání "do 30 minut" jsem dostal poprvé a byla to pro mě výzva. Zvlášť když se nepovažuju za žádného velkého řečníka, radši pracuju, než mluvím. Ale slíbil jsem, že letos pro rozjezd StartupJobs udělám maximum, tak jsem do toho šel.

Konferenci zahájil Petr povídáním o neziskovkách a o tom, co dělají v UmSemUmTam, čemuž fandím, už jenom protože jsme tohle dost řešili v BizITu. Mám v plánu už dlouho hodit na blog něco o tom, co vám dá neziskovka do podnikání, snad se k tomu někdy dostanu.

Pak přišel Pavel, se kterým jsem si super popovídal ještě před začátkem v šatně o scénářích a zavzpomínal na to, jak jsme kdysi natáčeli filmy ve Studiu Fresh a jezdili po festivalech :) V přednášce bylo hodně tipů, jak se dokopat k tomu s něčím začít a že něco jako talent vlastně neexistuje, s čímž souhlasím.

Po přestávce přišel čas na můj výstup, který hodnotit nebudu :) Ale posluchači byli super a občas se i zasmáli. V následné diskuzi jsem dostal co proto a zjistil, že na své pohotovosti musím ještě pracovat, ale i tak to byla příjemná zkušenost a kvůli zkušenosti jsem do toho i šel.


Po mě přišla Monika, která řekla své story a na konci rozdala správné call-to-action kartičky. Upřímně jsem z té přednášky moc neměl, musel jsem rozdejchat vlastní prezentaci :)

O obědové přestávce, která byla ještě delší než se čekalo, jsme si stihli i trochu omrknout Brno, takže to byl i příjemný výlet.

Jenda mě bavil, rozdával energii a řekl proč a jak budovat svou vlastní značku. I o tom, jak se dají přes koníčky a i trochu crazy aktivity často lámat ledy. A je to určitě pravda, každá aktivita, kterou děláte, se vám nějakým způsobem vrátí a přinese často věci naprosto nečekané věci. Kdybych nešel do TEDxPrague, tak jsem se nikdy nedostal k TechSquare, startupům a všemu, co mě teď baví.

Lukáš se věnoval prezentacím, škoda, že jsem tu prezentaci neviděl předtím, udělal bych tu svou jinak. Takže určitě přínosná prezentace a jsem zase o trochu chytřejší.

Kateřina se věnovala hodně akcím a aktivitám v Brně, takže mi jako člověku neznalého zdejších poměrů trochu utekla pointa, ale v Brně to žije a Katka dělá, co jí baví, to je hlavní. :)

Jindra povídal o sbírání zkušeností a o budování vztahů s lidmi a ne potenciálními zdroji, když to trochu parafrázuju. Připravil taky super seznam inspirativních akcí a zdrojů, kde mě potěšil, že nechybí náš BizIT, za což dostal samozřejmě pochvalu :)

Petr Jezevec na mě nejdřív působil docela negativně, aby ne, když mě podusil po mojí přednášce. Ale jak začal mluvit, tak jsem musel jen souhlasit. Bylo to podle mě asi nejlepší, za celý den a byl bych rád, kdyby tohle slyšela celá pražská startup scéna. Je to asi trochu zvláštní, měli bychom se hádat, když se podíváme, na které straně, kdo stojí, ale musel jsem s naprostou většinou souhlasit. Prostě startupy získávají auru čehosi úžasného, zatímco se z toho práce a přidaná hodnota často vytrácí. Nebudu to rozebírat víc, snad bude záznam, kde to každý ohodnotí podle sebe :)

Celá akce mě moc bavila a cestou zpátky do Prahy se mi to celé rozleželo a musel jsem napsat:

Na konferenci samozřejmě byly drobnosti, které by stály za to do příštího ročníku vylepšit a za to jsem strašně rád, protože udělat napoprvé naprosto perfektní akci je nebezpečné a je obtížné potom předvést něco ještě lepšího. To se z mého pohledu stalo i mezi TEDxPrague 2010 a 2012.

Děkuju moc holkám za to, že mě pozvaly a hlavně, že se do toho pustily a udělaly super akci! Věřím, že v tom budou pokračovat a pokud ano, rád jim s tím pomůžu.

PS: prezentace, z které toho asi moc nevykoukáte :)


4 komentáře:

  1. hezký článek a plusové body za to, že se nestidíš za kritiku :)

    OdpovědětVymazat
  2. byl jsem na takové akci poprvé a super! Díky ti za rozšíření mých obzorů :)

    OdpovědětVymazat
  3. milos: Díky! Není špatné udělat chybu, špatné je ji opakovat. Proto si to rád přiznám a poučím se. :)

    Petr: Dík patří hlavně holkám, že něco takového uspořádaly. Jsem rád, že se líbilo :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na UpDay jsem byl a řadu věcí vidím velice podobně jako Filip. Myslím, že počáteční image Jezevce (ti co ho tedy dříve neznali)jsi snad nemohl popsat trefněji :), Jezevec však přesně věděl o čem mluví(navíc pracuji taky v "korporaci"). Jeho příspěvek měl podle mě největší přidanou hodnotu z celého UpDay, ale jinak celkově určitě vydařená akce.

    OdpovědětVymazat